24. 10. 2010

O čem vypovídají volební mapy v Hranicích?

Včera jsme na webu Hranic 2000 zveřejnili tzv. volební mapy. Domnívám se, že dvě hodinky práce se vcelku vyplatily. Určitě bude nemálo lidí, kteří budou "upravovat" prezentovaná data k obrazu svému. Tak si dovolím je předběhnout a "upravím" si je podle toho, co říkají mě. Milerád budu polemizovat s jiným výkladem.

  1. Z porovnání map to vyplývá, jak to ODS projela, zvláště pak přímo ve městě Hranice. Rozumím argumentu, že úspěch z roku 2006 byl na celorepublikové úrovni neopakovatelný, ale v Hranicích to zas takový zázrak nebyl.
    Jediný malinký úspěch může hranická ODS spojovat s Uhřínovem, který převzala po komunistech. To je ale hóódně chabé.
  2. Všimněte si, že v roce 2006 nevyhrála ČSSD ani v jediném okrsku - její rapidní vzestup jde především na úkor ODS. Všimněte si totiž, že 4 okrsky ČSSD vyfoukla právě hranické ODS.
    Zbytek pak KSČM - Hranicím 2000 ani jeden!
    To mimo jiné znamená, že více jak polovina vítězných okrsků ČSSD v roce 2010 jde na vrub politiky ODS.
  3. Hranice 2000 udrželi "vlajku" pravicových okrsků, které byly v roce 2006 vítězné pro ODS - jedná se o Gymnázium, Domov seniorů, Domov mládeže v Kropáčově a Drahotuše.
    Tady nejde mluvit o vyfouknutí, jen prostě voliči usoudili, že jsme lepšími reprezentanty "nelevicové" politiky.
  4. ODS udrželi svou pozici v jediném okrsku - ve Velké (především díky práci pana Hlavinky). Až na tu čestnou výjimku (především díky jednomu člověku) to nelze označit jinak než propadem.
  5. Politika ODS ublížila i nám - Hranicím 2000. Dva "naše" okrsky přešly ke komunistům. Tady však nemůžeme mluvit o naší chybě, protože jsme neměli žádný prostor pro udržení pozice. Dle mého názoru nám lidé v těchto okrscích přestali důvěřovat, že dokážeme zajistit "nekorupční" politiku a přešli ke straně, která to v jejích očích dokáže v Hranicích zajistit lépe.
    To je ovšem špatná vizitka pro pravici jako celek, ale hlavní díl zodpovědnosti jde opět na vrub ODS.
  6. V roce 2006 strana extrémně pravicové uskupení Právo a spravedlnost s Radkou Ondriášovou v čele nikde nedosáhlo na vítězství ani druhé místo. Pouze v Uhřínově skončili třetí. I přesto tito lidé přes Radku Ondriášovou zásadním způsobem ovlivňovali po čtyři roky životy občanů v Hranicích a okolí.
  7. V roce 2010 se pak situace opakuje, tentokrát prostřednictvím strany ZMĚNA PRO HRANICE s jediným drobným rozdílem. Mezi třemi se umístili pouze v jediném okrsku - ve Valšovicích na 2.místě. Je jen otázkou, nakolik bude tato skutečnost pozitivně či negativně ovlivňovat dění v Hranicích do roku 2014.

Zdálo by se, že mám škodolibou radost, jak dopadla hranická ODS 

Omyl! Je mi z toho smutno.
Problém je totiž v tom, že pár "vyvolených" znehodnocuje trendy, které byly v ODS nastartovány. A nejvíce je mi líto právě slušných a zodpovědných hranických voličů ODS. Doufám jen, že dostanou příležitost, aby jim jejich "zástupci" vysvětlili, v čem je sňatek s ČSSD výhodnější, než týmová spolupráce s Hranicemi 2000 (reprezentující TOP09) a Věcmi veřejnými. 

Žádné komentáře:

Okomentovat