15. 10. 2010

Koho budu volit je jasné - ale proč se veřejně angažuji?

Dnes a zítra budeme volit nové vedení našeho města. V prvé řadě prosím všechny, aby k volbám přišli a nebyli k tomu lhostejní!
Nicméně mi v poslední době pár lidí položilo otázku - proč to dělám, když jsem od místních "mocných" a "kolegů" dostal tak trochu přes prsty.
Pokusím se zodpovědět pomocí dvou svých hesel, kterými se snažím v životě řídit.

Čím větší svoboda, tím větší zodpovědnost

Toto heslo se mnou jde už hezkých pár let. Takže je pro mne vcelku zábavné sledovat, kolik lidí si bere do úst svobodu a zodpovědnost právě v době předvolební. Otázkou však je, nakolik je vnímá pouze jako pojmy a nakolik jde o morální hodnoty, které člověk ctí bez ohledu na to, zda je před volbami nebo v "zimním spánku" uprostřed funkčního období - starosty, místostarosty, radního či zastupitele. A to samé platí o učitelích, zástupcích ředitelů i samotných ředitelích - jde o hodnoty nebo pouze o pojmy, které se využijí při komunikaci s veřejností a následně v závětří svých kabinetů pomlouvají a ubezpečují se, že to jej jejich svobodným právem?
Nemohu si vážit lidí, kteří v tomto období nesou na svých prsou hrdě nápisy "o svobodě" nebo "o zodpovědnosti", když se v jiném období vyhýbají převzít zodpovědnost za své činy. A že se to těmi lidmi na kandidátkách v Hranicích a Hustopečích jen hemží - a to jak na předních místech tak v pozadí. 
Jistě, každý z nás dělá chyby a je to lidské. Člověk svobodný a zodpovědný se však dokáže k chybě přihlásit a alespoň se omluvit. Doufám, že se alespoň shodneme na tom, že pomluva je chybou. 
Závěr - Jsem hrdý na to, že patřím do týmu lidí, kteří ctí svobodu a zodpovědnost jako morální hodnoty. A považuji za samozřejmé se k nim hlásit veřejně jak v době předvolební tak v době "zimního spánku" (například při konkurzu na místo ředitele).

Dělat věci správné je důležitější než dělat věci správně

Další z mých životních hesel, které je o něco "mladší" než to předchozí. Od roku 2009 jsem častokrát slyšel radu ve stylu "teď uděláš správně, když se na pár let stáhneš do pozadí a počkáš, jak to vše dopadne". 
Ale to je v rozporu s prvním heslem:
  • správné převzít zodpovědnost za věci společné a nemluvit jen o tom, že se tam nahoře musí někteří vyměnit;
  • správné je svobodně přiložit ruku k dílu, když to poslouží správné věci.
Takže správnou věcí je, aby se Vladimír Juračka opět stal starostou města Hranice - o tom jsem vnitřně přesvědčen. Je mým svobodným rozhodnutím mu v tom pomoci tam, kde k tomu mám dostatečné kompetence.

Sdílíte-li se mnou stejný názor - pročtěte si náš návod, jak volit Hranice 2000.

Žádné komentáře:

Okomentovat