8. 10. 2010

Dobrý web v komunálních volbách - dříve okrajová záležitost, a dnes?

V těchto dnech vrcholí pátá volební kampaň na komunální úrovni, ve které jsem alespoň nějak angažován. Takže mohu si dovolit drobnou vsuvku k tomu, jak se měnil přístup a postoj k internetu. Právě jsem totiž zveřejnil článek na stránkách Hranic 2000 o vývoji sledovanosti našeho webu - doporučuji alespoň k nahlédnutí.
Ačkoliv úvod svádí k tomu, že mi půjde jen "o politiku", v závěrečné části se vrátím opět ke školství ... a trochu i EU PESovi.

Jak to probíhalo?

Poprvé jsem se čich ke komunálním volbám v roce 1994 a tam jsem se vyloženě rozkoukával - web ani náhodou. V roce 1998 to už bylo jiné a jako první volební strana na Hranicku jsme vytvořili jednoduché stránky - jaký to mělo efekt, to se samozřejmě nevědělo.
V roce 2002 a 2006 jsme již začali brát internet vážně, nicméně byla to práce jednoho muže. Něco se posbíralo, někdo něco napsal a vzniklo pár statických stránek - především šlo o to představit naše kandidáty - fotky táhnou! Sledování již bylo možné, ale byla jiná důležitější témata předvolební kampaně.

Volby do poslanecké sněmovny v roce 2010 však hnuly myslí i těch největších skeptiků. Dnes prakticky nikdo nezpochybňuje, že sociální média zahýbala parlamentní politikou. Bylo nabíledni, že jsem mezi kolegy "partajníky" stoupl v ceně ;-). Šlo už jen o to, "jak to udělat".
Nástroje byly vcelku jasné - Facebook a Google Apps (ani jedno nás prakticky nestálo ani korunu). Obavy jsme měl z toho, že na to budu opět sám ... nestalo se! A to je dle mého názoru základ úspěchu našeho webu, který doufejme zúročíme za týden.

Když to jde v komunální politice, proč by to nešlo ve školství?

Pár mých známých a přátel ví, že jsem se několik let věnoval projektu Školní web. Tak mě napadlo, že bych se mohl po delší době zase podívat, nakolik je tento projekt "živý" a jak se na školách využívá. Mimo jiné i proto, abych si pro sebe zmapoval jeho "udržitelnost" - oblíbené to slovíčko projektů z evropských peněz.

Chtěl bych to udělat během víkendu ... a na začátku příštího týdne něco sepíši a tedy zveřejním.

Žádné komentáře:

Okomentovat