16. 10. 2009

PostNuke : seriál "upravujeme vzhled PostNuke"

Tímto seriálem rozjíždím převod dat, týkající některých "historických" návodů k systému PostNuke. Čas od času je potřebuji i já sám...


Chci si sám upravovat vzhled webu, co mám umět?

Než začnete číst další řádky či díly tohoto seriálu měli bychom položit karty na stůl - úprava vzhledu jakéhokoliv webu není pro amatéry. Znalosti, dovednosti a i nějaké ty zkušenosti jsou nezbytností. O co se má jednat především?
  • Grafika
    Moderní web bez solidní grafiky snad ani nejde vytvořit. Přesto si myslím, že se jedná o oblast, kterou lze zvládnout svépomocí poměrně jednoduše. Stačí pouze zvládat solidní grafický editor (GIMP může postačit, ale určitě znáte i lepší). V každém případě budete pracovat se soubory formátu GIF a PNG a u nich byste měli zvládat různé konverze a to včetně průhledného pozadí.
  • HTML
    Bez znalosti jazyka (X)HTML nemáte šanci. FrontPage či jiné WYSIWYG editory tuto znalost nenahradí! Takže nyní jen zbývá doporučit ten správný editor, já vřele doporučuji PSPad, ale na Internetu je moře jiných editorů HTML.
    Možná si kladete otázku jaký je rozdíl mezi XHTML a HTML. Tady vás uklidním, pro naši potřebu to není příliš podstatné i když profesionální tvůrci webových stránek by se mnou dozajista nesouhlasili. Časem na to jistě přijde řada, ale teď - proč si to komplikovat?
  • CSS
    Základem přijatelného webu je využití tzv. kaskádních stylů. Jedná se víceméně o vhodně napsané definice vzhledu (barva, rámečky, odsazení, pozadí apod...), které je vsazeny na ta správná místa HTML kódu. Možná byste se bez této znalosti a dovednosti obešly, ale bude váš web závislý pouze na grafice a upřímně daleko o motivu ExtraLite se neposunete.
  • PHP
    Skriptovací jazyk PHP spolu s databázovým server MySQL tvoří dva základní pilíře celého systému PostNuke. Nejprve dobrá zpráva - v prvopočátku nebude potřebovat ovládat jazyk PHP, pouze budete muset respektovat jeho syntaxi. A teď druhá zpráva - čím více budete chtít profesionalizovat svůj web, tím více poroste potřeba dobře ovládat nejen jazyk PHP, ale i jeho nadstavbu Smarty. a v neposlední řadě i základní principy spolupráce PHP s databází MySQL. A to zvláště v případě, kdy budete chtít využívat vymoženstí tzv. motivů Xanthia.
Nakonec jeden velmi užitečný odkaz - http://www.jakpsatweb.cz.

O čem bude seriál?

Nakonec tohoto úvodu do seriálu stručně můj záměr, co byste se mohli dočíst.
Začneme popisem grafických souborů a jejich umístění. Pak přistoupíme na popis css souborů a jejich umístění. Následně si zvolíme motiv ExtraLite, popíšeme si jej a ukážeme, jak jednoduše a rychle si vytvořit vlastní motiv právě z ExtraLite.
Poslední část tohoto seriálu bude zaměřen na popis xanthia motivu a jeho možnosti.
No a pak se uvidí ...

Žádné komentáře:

Okomentovat