23. 2. 2011

Jak nasadit Google ve své škole?

Doposud jsme si mazali "med kolem huby". Jak je to všechno úžasné. Od tohoto momentu však začneme "pracovat a investovat". Prvním krokem je "to všechno rozběhnout".

Vlastní "internetová adresa" nutnou podmínkou

Chcete-li využívat kancelářský balík Google pro školy, pak po vás bude zadání vaší internetové adresy a úpravu vašich DNS záznamů. Možná jste se lekli a to ze dvou důvodů (nicméně vcelku zbytečně):
  • nemáte vlastní internetovou adresu
    Pak její pořízení a roční údržba stojí do 250 Kč; stačí si vybrat vhodného "registrátora", registrovat se u něj, objednat si "svou budoucí adresu", zaplatit fakturu a na závěr správně nastavit DNS záznamy.
  • již máte "svou" adresu, ale nechce přijít o "svůj" web
    V takovém případě potřebujete jen vhodným způsobem upravit "své" DNS záznamy. Pokud nemáte DNS pod svou přímou kontrolou, pak se vám o ni pravděpodobně stará váš poskytovatel připojení k internetu.

Nemám svou adresu a chci si ji pořídit

Pokud patříte mezi školy, které ještě nemají "svou adresu tzv. druhého řádu" (tj. nazevskoly.cz) vcelku doporučuji její pořízení.
Chcete-li předem zjistit, jestli je vámi zvolená "internetová adresa" volná, můžete využít úvodní stránky správce domén CZ v Česku – zájmové sdružení CZ.NIC, z. s. p. o. Následně vyberte nějakého registrátora (viz oficiální seznam NIC.CZ), vytvořte u něj účet (pravděpodobně jej budete mít "napořád") a přihlaste se. Určitě najdete odkaz na registraci domény a pak už postupujte dle návodu.
V dalších činnostech doporučuji postupovat po zaplacení domény.

Založení účtu Google Apps

Zde bych mohl sáhodlouze popisovat postup, snímat obrazovky. Dovolím si ale využít velmi zdařilý návod kolegů ze Slovenska. V některých krocích asi budete postupovat jinak - zvláště registrace české domény musí předcházet nastavení DNS. Ale to zvládnete ...
Pokud jste byli úspěšní, blahopřejeme! Začali jste využívat Google Apps Standard
V této souvislosti považuji za důležité říci, že takové řešení může používat kdokoliv (sportovní klub, obec, malá neziskovka či dokonce i malá firma). Avšak POZOR - máte k dispozici pouze 50 účtů a musíte počítat ještě s jinými omezeními. 

Škola může mít účet pro každého svého žáka ...

... jen je nutné o to požádat! Chce to jen jisté zkušenosti s angličtinou a trochu trpělivosti:
  1. Využijte tento formulář
  2. Časem přijde požadavek na zaslání dokumentů, ze kterých je zřejmé, že jste vzdělávací instituce. 
  3. Jakmile je odešlete, zbývá už jen čekat ...
Poznámka: Pokud někdo zná rychlejší způsob, poraďte ;-) (postup přes adresu https://www.google.com/a/cpanel/education/new jsem nikdy nezkoušel).

5 komentářů:

  1. Já jsem ho zkoušela :-). Výhodou je, že mluví česky. Jinak je to stejné. Při prokazování, že jde o vzdělávací instituci, stačí vyplnit pár údajů a zaslat odkaz na záznam v rejstříku škol. Ale čekání potom bylo dost dlouhé...

    OdpovědětVymazat
  2. Pro neziskovky neplatí, nesplňují požadavek podle paragrafu jakéhosi amerického zákona. :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, to je pravda ... :-( Neziskovky nejsou "non-profit".

    OdpovědětVymazat
  4. Postup přes https://www.google.com/a/cpanel/education/new je pro školu určitě lepší a rychlejší. Účty pro všechny žáky můžete mít zhruba do týdne či dvou (zkušenost z mnoha instalací, nejrychlejší to bylo za 4 dny). Vyřízení žádosti o změnu z verze Standard na Education se často protáhne i na několik týdnů. Co se týče neziskovek, nyní by měla žádost projít. V případě problémů, můžete napsat na dotazy@gug.cz.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky Janku ... Až se ty neziskovky "profouknou", dej prosím vědět.

    OdpovědětVymazat