6. 3. 2011

Google ve škole - pár "drobností" na závěr

Z názvu článku lze usoudit, že se jedná o poslední díl tohoto seriálu. Máme za sebou (alespoň teoreticky) tři klíčové pilíře Google Apps ve škole = účet, web(y) a kalendář. Online aplikací Google je více a některé jsem ani nezmínil - iGoogle (vlastní úvodní stránka = minimálně srovnatelný Seznam.cz), překladač či poznámkový blok.
Přesto se chci na závěr soustředit na ukázku dvou nástrojů, které dokreslují variabilitu systému především z pohledu administrátora.


Monitoring provozu = Google Analytics


Minimálně u třídních webů by stálo za to monitorovat jejich návštěvnost - pro tento účel lze využít systém Google Analytics. Není zrovna jednoduché daný systém nastavit, ale vynaložená energie se rozhodně vyplatí. Jen úvodní panel obsahuje dostatek informací:
Přitom každá oblast informací z přehledu obsahuje i mnohem detailnější data. A aby toho nebylo málo, administrátor může porovnávat, stanovovat si cíle či vytvářet vlastní statistiky.

Obchod s aplikacemi = Google Apps Marketplace

Účty Google jsou využívány různými online aplikacemi pro zpřístupnění svých řešení (tj. slouží pro přihlašování). Nemálo z nich se nachází v e-shopu nazvaného Google Apps Marketplace. Nutno však počítat s tím, že některé produkty jsou již zpoplatněny.

Ukázka přidružené aplikace - Gantter.com

Jelikož se zaobíráme projektovým řízením rozhodně stojí za zmínku projekt Gantter.com.
Pokud navíc používáte prohlížeč Firefox či ještě lépe Google Chrome, pak se vámi vytvořené projekty s Ganttovým diagramem stávají nedílnou součástí vašich Google dokumentů.

... a existují i české produkty - například e-learningový nástroj iTrivio.

... a na závěr - JSI má poradce a ti mohou pomoci

Doufám, že někomu seriál o Google ve škole pomohl. Pokud byste stáli o zaškolení, pak můžete využít dvou kurzů JSI, které jsou akreditovány v rámci DVPP. Pokud byste uvítali "rady na míru", pak mohu být nápomocen v roli poradce JSI.
Navíc ve JSI plánujeme, že k dané problematice uspořádáme workshop na konferenci Počítač ve škole. Těším se, že se s některými z vás na této akci potkám.

Žádné komentáře:

Okomentovat