13. 11. 2009

PostNuke - Upravujeme xanthia motiv : instalace a základní popis

Máte-li za sebou úpravy nového klasického motivu, pojďme o stupínek výše - xanthia. Tentokrát to však bude o poznání zajímavější, ale i náročnější. Proto počítejte s několika díly tohoto seriálu. V tom prvním si především provedeme instalaci a popíšeme, kde a co budeme konfigurovat či upravovat.

Poznámka na úvod - Xanthia 2.0 nebo 3.0?


Možná využijete naše doporučení a vyhledáte si na webu vlastní xanthia motiv. Pak ale musíte odlišit verzi 2.0 (určenou pro PostNuke .7 a tudíž i Školní web ve verzi 1.2) od verze 3.0 (určenou pro PostNuke .8, kterou prozatím náš Školní web nevyužívá). Nutno přiznat, že verze 2.0 má ještě své mouchy, zvláště v momentě, kdy ji dolaďujete. Trojka je již mnohem stabilnější. Ale jak se říká, těžce na cvičišti (s verzí 2.0), lehce na bojišti (s verzí 3.0) ... . Takže stručně řečeno, naše návody jsou určeny pro motivy ve verzi 2.0.

Aktivujeme a deaktivujeme xanthia motiv...


První krok samotné instalace je velice obdobný jako u klasického motivu. Stačí, když si v adresáři themes vytvoříte kopii složky sweb-basic a pojmenujete si ji dle svého uvážení - například MojeXanthia.

Od tohoto momentu však doporučuji nejprve celý motiv otestovat (neboli zaktivovat), následně jej  nastavit jako výchozí a nakonec jej deaktivovat. Rozhodně to budete potřebovat!

Takže v rámci administračního rozhraní přejděte do administrace modulu Xanthia a zde naleznete seznamy všech xanthia motivů. U vašeho motivu pak zvolte odkaz Aktivovat motiv. Některé motivy (sweb-basic mezi ně patří) využívají definice barev pro vygenerování vhodného css souboru. V takovém případě využijte odkaz Upravit motiv, zvolte si záložku Barvy, v ní odkaz Konfigutorovat a nakonec zvolte odkaz Submit these colors. Tím docílíte správného vygenerování css souboru (dočtete se o něm ještě později).

Pokud jste provedli příslušnou aktivaci, můžete si zvolit příslušný motiv jako výchozí a to stejným způsobem jako u klasiky (tj. přes Nastavení a seznam seznamu Výchozí motiv vzhledu pro tyto stránky). A máte hotovo ...

Při ladění však budete nezřídka potřebovat xanthia motiv deaktivovat. Postup je následující - přejděte do Nastavení a zvolte jako výchozí nějaký klasický motiv (doporučuji ExtraLite); přejděte do administrace modulu Xanthia a u svého motivu použijte odkaz Deaktivovat motiv (poznámka: někdy jej budete muset použít dvakrát - nevím proč).

Soubory xaninfo.php, theme.php a xaninit.php


Než si svůj motiv znovu aktivujete, projděme si tři soubory:

  • xaninfo.php První z nich obsahuje základní identifikační údaje. Zajímavý může být odkaz, protože na daných stránkách můžete nalézt další informace o tomto motivu. Budete-li provádět vlastní změny a uvažujete-li o tom, že je poskytnete ostatním, pak doporučuji úpravu některých porměnných. Za zmínku také stojí proměnná xhtmlsupport, která by měla určovat, zda daný motiv vyhovuje standardu xhtml.
  • theme.php je soubor, který slouží spíše k zachování kompativbility se staršími moduly PostNuke. Na rozdíl od klasických motivů byste v tomto souboru neměli provádět žádné změny a úpravy.
  • xaninit.php je ze všech tří nejdůležitější. Tento soubor obsahuje konfigurační hodnoty, které jsou potom v rámci motivu využívány. Konfiguraci a tudíž obsahu tohoto souboru se budeme věnovat v následujícím díle.

Ostatní složky a soubory


V článku Upravujeme motiv ... pár slov na úvod jsem v kapitole Kde jsou motivy uloženy rozebíral účel jednotlivých složek. Konkrétnější význam jednotivých souborů a možnosti jejich úprav ponecháme na další díly.

Žádné komentáře:

Okomentovat