26. 11. 2009

Kauza "nekompetentní zásahy do řízení škol" se medializuje

Dne 24.listopadu vyšel v místním regionálním deníku článek Učitelka se zlobí na ředitele, dostala padáka.
Vzhledem k tomu, že v daném článku bylo uváděno i mé jméno, jsem se rozhodl vstoupit do diskuse pod tímto článkem.

Nejprve si dovolím překopírovat můj příspěvek do diskuse:
Dámy a pánové,
byl jsem upozorněn na to, že v Hranickém deníku vyšel článek, související s děním ve škole v Hustopečích nad Bečvou a že je zde uváděno mé jméno. Chtěl bych se ohradit proti vyznění příslušné části článku. Veřejnosti bylo tímto sděleno, že jsem odmítl vést školu. Doufám, že zástupci městyse Hustopeče nad Bečvou autorku článku informovali v širším kontextu - minimálně na úrovni, že jsem se snažil nabízet několik řešení, které však nebylo pro městys akceptovatelné.

V další části pak je zmíněno, že kolegyně Hegarová o své vůli zrušila post zástupce ředitele školy, kterou jsem vykonával s mým následným ukončením pracovního poměru - tak to vyznělo z daného článku. I přes to, že jsem vůči určitým krokům kolegyně dosti kritický, nevěřím tomu, že tak učinila bez konzultací se zainteresovanými osobami, včetně zástupce zřizovatele.

Situace ve škole v Hustopečích nad Bečvou byla a stále je mnohem složitější než by si nestranný čtenář mohl vydedukovat z daného článku. A právě proto považuji za nešťastné danou problematiku "zhustit" do novinářské zkratky.
A to zvláště v případě, kdy daná "kauza" přesahuje hranice "malé vesnické" školy.


Komentář nad rámec komentáře
Ač jsem ateista, "jak je pánbůh nade mnou" činil jsem nemálo kroků ve snaze, hledat vyústění této kauzy dohodou mimo jakoukoliv medializaci. Doufám, že reakce na můj příspěvek mě "nedonutí" uvolnit stavidla mé zálibě pouštět se občas do "bezbřehé" internetové diskuse.

V každém případě jsem si vědom toho, že novináři nemají "v popisu práce" jíti do hloubky dané problematiky, byť má regionální charakter. A to ani v případě, kdy "nastavuje zrcadlo naší společnosti (nikoliv té americké ;-) ).
Možná jsem naivní - stále si myslím, že je prostor pro nalezení takové dohody s aktéry této kauzy (a to nejen v rámci Hustopečí nad Bečvou), která by nevedla k medializaci. Ale už to je pomalu "zoufalá naivita". A pokud ztratím i poslední iluze o slušném chování a jednání, pak si vyleju srdíčko prostřednictvím mého blogu, v korektnost novinářské zkratky moc nevěřím.

Žádné komentáře:

Okomentovat