19. 3. 2013

Maturitní žebříčky v Barvách života

Čas od času se bavím tím, že myšlenkově propojuji témata zdánlivě nesouvisející. V poslední době si procházím diskuse nad "maturitními" žebříčky středních škol, které zveřejnil portál Centrum.cz a taktéž sleduji psychologicko-diagnostický spor kolem Barev života.
S obojím mám určitou osobní zkušenost, takže snad mohu zaujmout postoj.

Čím větší svoboda, tím větší zodpovědnost

Zcela respektuji právo novinářů žádat svobodný přístup k informacím. Zároveň však považuji za zodpovědné, aby bylo jejich zveřejnění spojeno s potřebnou znalostí dané problematiky. Bohužel u maturitních žebříčků se tak nestalo a "nezodpovědná neodbornost" se začala šířit do regionů - příkladem budiž článek v našem místním tisku. Ba co hůř, již jsem byl svědkem "zasvěcené debaty" o kvalitách místních škol právě na základě zveřejněného "porovnání". 
Zcela respektuji právo odborníků nabízet diagnostické služby. Zároveň však očekávám zodpovědný přístup odborníka nejen při výběru diagnostických nástrojů, ale především při jejich kvalifikovaném použití. U Barev života jsem si vyzkoušel "online" diagnostiku bez využití odborného konzultanta a následně jsem měl příležitost si to zopakovat s odborným výkladem - můj amatérismus nesahal ani po kotníky kolegovi, který využil danou metodu pouze jako nástroj pro získání některých vstupních dat. 

Doufám, že mé postoje jsou jasné.

1 komentář:

  1. In the IPTV, have the ability to|you possibly can} stream any of the on-demand video content free of charge without any signup process. If may be} going titanium steel through so many streaming issues, attempt different free IPTV suppliers like Cyberflix TV or Ckay TV. Titanium TV provides a large selection of motion pictures and movies to its viewers. Thanks to the user-friendly structure, therefore have the ability to|you possibly can} effortlessly traverse the sections transfer-wise. Moreover, the photographs are organized by matter, making it simple to select out} your preferences.

    OdpovědětVymazat