4. 5. 2012

A je to tady - i v ICT gramotnosti žádná sláva

Aniž bych u posledních dvou příspěvků na svém blogu tušil, tak se v těchto dnech potvrdila moje obava, že "tvůrčí" ICT gramotnost u mladých lidí silně pokulhává za ostatními evropskými zeměmi - viz Computer skills in the EU27.

Co dané tabulky o nás vypovídají?

Soustředil jsem se na porovnávání ve čtyřech oblastech u osob ve věku 16-24 let (vis předposlední strana).
  • Ve správě dat (první sloupec) jsme průměrní. To je sice vcelku dobrá zpráva, na druhou stranu jde o základní gramotnost a navíc rozptyl mezi státy (až na Rumunsko) není nikterak významný.
  • Využití tabulkáče (druhý sloupec) je pro mne jediným milým překvapením - jsme totiž mírně nadprůměrní. Otázkou však je, zda tuto kompetenci lze spojit s matematickou gramotností, tj. na jaké úrovni naši občané zvládají "matematizaci" reálného problému a následné jeho přenesení do spreadsheetu.
  • Elektronická prezentace (třetí sloupec) již je první ostudou - za námi skončili jen Bulhaři a Rumuni.
  • A v algoritmizaci jsme dokonce předposlední, "trumfli" jsme jen Bulhary.
Mohu-li si dovolit jistou míru manipulativní argumentace, pak udržujeme kontakt v oblastech, které jsou víceméně mechanického a rutinního charakteru. Velmi silně však pokulháváme tam, kde je potřebné vyhodnocování informací, analýza, kreativita a taktéž píle. 

3 komentáře:

  1. Myslím, že výsledky ukazují stav nejen v IT..stále častěji se setkávám v praxi a absolventy našich škol, kteří jsou "flexibilni" ad absurdum,tj. jsou ochotni dělat, co se jim řekne a pracovat "od nevidím do nevidím" za "juniorské" platy.

    Ale chcete-li od nich samostatné myšlení, vlastní nápad, kreativitu, řešení problému, nalezení informací k řešení problému, iniciativu a nadšení...je to marný, je to marný, je to marný..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a nezapomeňme na lidi, kteří si myslí, že "o pečené holuby se jim musí postarat stát".

      Vymazat