3. 9. 2011

Zásadní novinka ve Webech Googlu - práva na stránku

Pokud s oblibou používáte Google Sites pak dozajista přivítáte významnou změnu, které se tento nástroj konečně dočkal. Od 30.8. můžete určovat pro každou stránku zvlášť, kdo ji uvidí a kdo ji může upravovat.
Návod pro zprovoznění této nové vlastnosti najdete v článku Better control in Google Sites with page-level permissions.

A jak to lze využít?

Jen drobný odkaz na můj článek Google weby = centrální body výstupů, kde jsem problém práv zmínil jako jedno ze tří výrazných slabin systému Google Sites. Nyní tato slabina zmizela. To otevírá cestu k tvorbě mnohem sofistikovanějších webů, takže teď jen momentální nápady:

  • v projektu EU peníze (nejen) základním školám můžete vytvořit veřejně přístupné úložiště "DUMů", kdy každý učitel bude mít vlastní stránku na jednom webu (například http://vyuka.nazevskoly.cz)
  • Od tohoto momentu je jeden Google web bez problému použitelný jako hlavní oficiální web školy - vybrané stránky mohou upravovat vybraní lidí (školní jídelna, školní družina, výchovný poradce), případně každá třída může mít "své aktuality"...
  • A taktéž weby tříd dostávají mnohem větší šanci pro svůj rozvoj ... a to hlavně zapojením žáků:
    • služba týdne může zapisovat významná sdělení
    • můžete mít "třídní novináře", kteří se budou starat o aktuality ve třídě
    • třídní fotograf se pak bude starat o fotogalerii

Napadá vás také něco?

1 komentář:

  1. Tak to je bomba. Mám jednu kolegyni, která mi už dvakrát nadělala paseku na školních stránkách, v sekci, kde není důvod vlastní iniciativy. Hned jí jdu omezit oprávnění :). Díky za informaci

    OdpovědětVymazat