27. 6. 2011

Škola hrou a světový mír dojednaný školáky

Dnes jsem si se zájmem přečetl na SPomocníkovi kolegy Brdičky článek Testem neověřitelná světově uznávaná na první pohled kvalitní výuka. Pozorný čtenář v něm nalezne odkaz na další z příspěvků na TED.com. Vřele doporučuji přečíst celý článek, ale pro nedočkavé mám "vypreparovaný" pouze záznam příspěvku.

4 komentáře:

  1. Souhlasím s Vámi, že je článek opravdu zajímavý. Krásně se při něm snilo - jen to probuzení bylo trochu smutnější. Nedovedu si představit, že by podobný nápad dokázalo české školství ocenit. Nebo jsem příliš skeptická?

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné - položil jsem si srovnatelnou otázku. Řekněme ale, že:
    - idealista by řekl "ale o to přece nejde";
    - realista řekne "neříkejme, že to nejde ... zkusme udělat alespoň něco"
    - pesimista řekne "... ste se pomátli ne? V Česku?"

    Od každého mám v sobě trochu ;-).

    OdpovědětVymazat
  3. Už to, že existujete vy dva, je důkazem, že to musí jít! Alespoň někde. Ono v tomto případě bohužel navíc nejde jen o chtění, ale i o schopnost vrcholného umění učit.

    OdpovědětVymazat
  4. ... je otázkou, zda se jedná o schopnost, vycházející z charakterových vlastností nebo schopnost založenou na životní zkušenosti.
    Jde-li o první případ, pak bychom měli investovat do toho, aby si lidé s těmito schopnostmi volili "kantořinu", v druhém případě je primárním úkolem tyto schopnosti rozvíjet vzděláváním (samozřejmě tím nemyslím školení ;-) ... v tom jsme asi zajedno).

    Teď jsem dal prostor pro alibisticko-politický komentář, ono to je od každého trochu ;-).

    OdpovědětVymazat