26. 4. 2009

Slova, která štípou a přitom jsou křehká

Jeden z lidí, kteří mě hodně naučili, zveřejnil na blogu idnes.cz článek. Nikdy jsem se s ním osobně nesetkal, nicméně pro zasvěcené není jeho jméno neznámé - David Gruber.
A právě na blogu idnes.cz zveřejnil jednu ze svých skvělých úvah, řekl bych dokonce, že jde o majstrštych. Zbytek nechť posoudí čtenáři - přečtěte si Cibule kontra přesýpací hodiny, stojí to za to.

1 komentář:

  1. Tento článek, už jsem četla několikrát a už dříve a co mě na něm překvapuje (logicky úměrně mému věku) je, že v něm pokaždé najdu něco nového. Nejvíc mě ovšem zaujaly myšlenky o "nespisovné mluvě" a "opisování". Protože čím více se pohybuju v okolí vysoké školy, tím více musím se zklamáním říct, že nevím, jestli je to věkem (což bych velice ráda tvrdila) nebo spíše výchovou, ale nespisovná mluva a opisování je v řadách vysokoškoláků a bohužel i některých vysokoškolských "profesorů" (u těch logicky nemyslím opisování) na denním pořádku. A myslím, že to nechvalně vypovídá o našem školském systému. Což je docela škoda, protože se rozhodně domnívám, že patříme k těm inteligentnějším zemím světa. A tak možná kdyby nás na vysokých školách učili i něco podobného, co tady pan Gruber zmiňuje, zvedla by se prestiž českých vysokých škol alespoň o pár procent a to (dovolím si tvrdit) bez jakéhokoliv zvýšení rozpočtu. A to stojí za to.

    Thea Anna Hawigerová

    OdpovědětVymazat